Τηγάνι! Σήμερα η επιλογή ενός καινούργιου τηγανιού μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Στην αγορά υπάρχει μια πληθώρα από τεχνάσματα, ψεύτικες διαφημίσεις και προϊόντα χαμηλής ποιότητας.
Όλο αυτό μας κάνει την αγορά ενός καλού τηγανιού όχι και τόσο απλή. Πως να διαχωρίσουμε λοιπόν ένα καλό τηγάνι από το άλλο?
Ο πρώτος παράγοντας είναι η χρήση του τηγανιού στην κουζίνα σας (και, ναι, ΕΣΕΙΣ!).
Το που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το μαγειρικό σκεύος καθορίζει το ποιο τύπο τηγανιού πρέπει να αγοράσετε. Συχνά, είναι καλύτερα να έχετε μερικά κομμάτια για διαφορετικούς σκοπούς μαγειρέματος.
Για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή αυτή, παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες οδηγίες για το πως να κάνετε την σωστή επιλογή στο καινούργιο σας τηγάνι. Να σημειώσουμε ότι σήμερα θα μιλήσουμε κυρίως για το υλικό (επίστρωση) του τηγανιού. Αν ψάχνετε τον οδηγό στο μέγεθος τηγανιού, δείτε το άρθρο Μεγεθος τηγανιου: οδηγός για το καλύτερο τηγάνι στα μέτρα σας!
Αντικολλιτικό τηγάνι.
Τα Αντικολλιτικά τηγάνια είναι καταπληκτικά. Καθαρίζονται εύκολα, ψήνουν γρήγορα και είναι ένα μαγειρικό σκεύος που οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.
Η αντικολλητική επίστρωση στο τηγάνι σας μπορεί να είναι από διαφορετικά μη-μεταβαλλόμενα υλικά το οποίο και το κάνει τόσο καλό. Το Αντικολλητικό τηγάνι σειράς Expert έχει την επίστρωση τιτανίου ενώ η σειρά Rustica χρησιμοποιεί υλικό που έχει την ίδια χημική ουσία με το διαμάντι.
Ο εμπειρικός κανόνας είναι ένας:
Αν πρόκειται να μαγειρεύεις κάτι το οποίο κολλάει (για παράδειγμα, αυγά) και το συγκεκριμένο φαγητό χρειάζεται μέση προς χαμηλή φωτιά , τότε το αντικολλιτικό τηγάνι είναι η καλύτερη επιλογή σας.
Πάνω απ’όλα το φαγητό σας δεν θα είναι “εμπλουτισμένο” με τις βλαβερές χημικές ουσίες οι οποίες ελευθερώνονται με την θερμοκρασία από τα τηγάνια αμφισβιτούμενης ποιότητας.
Γενικά, για να κρατηθεί η αντικολλιτική στρώση να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε πλαστικά, νάιλον είτε ξύλινες σπάτουλες για να αποφύγετε γρατσουνιές στην επιφάνεια. Δείτε όλη τη συλλογή από τα αντικολλιτικά τηγάνια μας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”2/6″][nitro_product_category cat_id=”260″][/vc_column][vc_column width=”4/6″][nitro_products 375=”1″ 600=”2″ 768=”3″ 992=”4″ order_fillter=”by_cat” cat_id=”2579″ per_page=”3″ columns=”3″ slider=”yes” orderby=”ID” order=”ASC” list_style=”grid” style=”1″ hover_style=”scale” nitro_products_custom_id=”nitro_custom_css_471371293″ auto_play=”true” navigation=”true” pagination=”true”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]
Ανοξείδωτο τηγάνι.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες μάγειρες χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη και έχουν μερικούς καλούς λόγους γιαυτό:
- τα ανοξείδωτα τηγάνια έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής,
- τα ανοξείδωτα σκεύη συνήθως είναι πιο ελαφριά από, ας πούμε, χυτά σκεύη
- το ανοξείδωτο είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ μη μεταβαλλόμενο. Χρήσιμη ιδιότητα όταν σβήνετε το φαγητό με όξινη ουσία όπως το κρασί ή τον χυμό λεμονιού.
- αν σοτάρετε το κρέας, μαγειρεύετε σε πολύ δυνατή φωτιά (ΣΤΙΡ ΦΡΑΪ, αγγ. stir fry) είτε προτιμάτε μεταλικές σπάτουλες, το inox τηγάνι είναι ο καλύτερος σας φίλος. Επίσης,το ανοξείδωτο τηγάνι δημιουργεί φανταστική και νόστιμη σάλτσα από γλασάρισμα, που είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
- Τα καλύτερα ανοξείδωτα τηγάνια είναι πιο βαριά επειδή έχουν στον πυρήνα τους το υψηλό αγώγιμο μέταλλο (όπως το αλουμίνιο), που βρίσκεται μέσα στο ανοξείδωτο. Αυτό βοηθάει στο να διαδοθεί η θερμοκρασία ομοιόμορφα για την ομοιογένεια του φαγητού.
Ακόμα σκέφτεστε ότι το ανοξείδωτο σκεύος είναι δύσκολο στο καθάρισμα? Σκεφτείτε το ξανά!
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″ css=”.vc_custom_1564918665024{margin-top: 60px !important;margin-left: -10px !important;}”][vc_single_image image=”15611″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/6″][nitro_product_category cat_id=”260″][/vc_column][vc_column width=”4/6″][nitro_products 375=”1″ 600=”2″ 768=”3″ 992=”4″ order_fillter=”by_cat” cat_id=”260″ per_page=”3″ columns=”3″ slider=”yes” orderby=”menu_order” order=”DESC” list_style=”grid” style=”1″ hover_style=”scale” nitro_products_custom_id=”nitro_custom_css_1620368357″ auto_play=”true” navigation=”true” pagination=”true”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Το μυστικό στην χρήση του inox είναι να το ζεστάνεις σε δυνατή φωτιά, έπειτα να το κατεβάσεις απο τη φωτιά και να βάλεις μαι σταγόνα ελαιόλαδου μέσα στο τηγάνι.
Αφήστε το για ενα δυο λεπτά περίπου για να πέσει η θερμοκρασία λίγο και μετά να βάλετε το φαγητό μαζί με λίγο ακόμα λάδι εάν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία και το λάδι θα κλείσουν τους μικροσκοπικούς πόρους του ανοξείδωτου τηγανιού και το κάνουν στην ουσία αντικολλητικό.
Αυτη η διαδικασία πρέπει να ακολουθείτε κάθε φορά που χρησιμοποείται το ανοξείδωτο τηγάνι επειδή με το που πέσει η θερμοκρασία και καθαριστεί το τηγάνι οι πόροι θα ξανανοίξουν.
Μαντεμένιο τηγάνι
Σας αρέσει ένα καλό ψημένο κρέας (medium well θα έλεγε ένας που βλέπει εκπομπές μαγειρικής)?
Μαντέμι είναι η επιλογή σου καθώς διαδίδει την θερμότητα πολύ αποτελεσματικά και έτσι είναι το ιδανικό για να μαγειρέψει κανείς τη μπριζόλα.
Το μαντέμι ζεσταίνεται ομοιόμορφα. Μεταδίδει την θερμότητα εξαιρετικά αποτελεσματικά και την κρατάει για αρκετή ώρα.
Το μαντεμένιο τηγάνι πρέπει επίσης να χρησιμοποείται στην μεσαία προς χαμηλή φωτιά. Αυτό θα ψήσει την μπριζόλα ομοιόμορφα. Αρκεί να δώσετε στο σκεύος το χρόνο να ζεσταθεί και συμπληρώστε το φαγητό όταν είναι ζεστό.
Το μαντέμι δεν αντιδρά καλά με τα οξέα , όπως το κρασί, γιαυτό αν έχετε σκοπό να σβήσετε το φαγητό σας με οίνο καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα ανοξείδωτο σκεύος.
Για να το καθαρίσετε, όταν θα κρυώσει, τρίψτε το με το σφουγγάρι και αν θέλετε χρησιμοποιήστε αλάτι. Καλύψτε το με μια σταγόνα λάδι πριν την αποθήκευση για να αποφύγετε την σκουριά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Πολύ σημαντικό για ένα μαντεμένιο τηγάνι είναι να έχει την σωστή “επικάλυψη”.
Υπάρχουν πολύ τρόποι να το κάνετε.
Κάποιοι λένε ότι για κάθε καινούργιο τηγάνι από μαντέμι για το πρώτο χρόνο πρέπει να μαγειρεύετε μόνο μπέικον. Αλλιώς να το ψήσετε στον φούρνο καλυμμένο με λίπος μερικές φορές πριν από την πρώτη χρήση.
Για να επικαλύψετε το παλιό σκεύος, βγάλτε ο τι υπόλειμμα/σκουριά μπορεί να υπάρχει και έπειτα αφήστε το να στεγνώσει εντελώς.
Τρίψτε το με το λεπτό στρώμα λαδιού και βάλτε το στο κρύο φούρνο.
Ανοίξτε το φούρνο στους 180°C και ψήστε το έτσι για 30 λεπτά. Μετά, αφήστε το να κρυώσει μόνο του μέσα στον φούρνο. Όταν είναι κρύο, σκουπίστε το με χαρτοπετσέτα. Βουαλά, το τηγάνι σας είναι έτοιμο για την πρώτη χρήση.
Η επίστρωση αυτή θα αυξάνεται κάθε φορά όταν λάδι η λίπος ζεσταίνονται μέσα στο σκεύος. Και γίνεται όλο και καλύτερο, δεδομένου ότι δεν θα τρίψετε το τηγάνι με νερό.
Εάν ένα καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο, πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία επικάλυψης. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την διαδικασία όσες φορές επιθυμείτε. Κάθε φορά η επιφάνεια του τηγανιού θα στρώνεται πιο καλά .
Έχετε τον φούρνο ανοιχτό για κάποια άλλη δουλειά? Βάλτε το τηγάνι σας μέσα την ίδια ώρα!
Όλο αυτό βέβαια απευθύνεται κυρίως στα περισσότερα μαντεμένια τηγάνια. Δεν είναι απαραίτητο για τα μαντεμένια τηγάνια που βγαίνουν ήδη με την επικάλυψη. Ωστόσο για το υγιεινό μαγείρεμα συνιστάται να προτιμήσετε το 100% καθαρό μαντέμι
Τελικά, όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει ένα τηγάνι για κάθε τρόπο μαγειρέματος. Ο γενικός κανόνας ορίζει να διαλέξετε το πιο ποιοτικό που μπορείτε και να το προσέχετε καλά, Η καλή φροντίδα θα αυξήσει την ζωή του κάθε μαγειρικού σκεύους και θα δείτε ωραία αποτελέσματα (και νόστιμα φαγητά) μέσα στα χρόνια.
Καλές μαγειρικές δημιουργίες!
Από την Εξοπλιστική Ελλάδος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/6″][nitro_product_category cat_id=”260″][/vc_column][vc_column width=”4/6″][nitro_products 375=”1″ 600=”2″ 768=”3″ 992=”4″ order_fillter=”by_cat” cat_id=”3010″ per_page=”3″ columns=”3″ slider=”yes” orderby=”ID” order=”DESC” list_style=”grid” style=”1″ hover_style=”default” nitro_products_custom_id=”nitro_custom_css_66345616″ auto_play=”true” navigation=”true” pagination=”true”][/vc_column][/vc_row]